HTML

Mi változik ?

Így változik a családi adókedvezmény 

Bővül némileg a családi adókedvezményre jogosultak köre, de a a mértéke is: 2016-tól, tehát jövő év után majd évente emelkednek a családi adóalap-kedvezmények, és már 2016-tól havonta gyerekenként akár 78 125 forintot leírhatnak az adóalapjukból azok, akik elég sokat keresnek hozzá. Nagyobbat kaszálhatnak a jó állásban dolgozó kétgyerekesek, nekik ugyanis jövő évtől megduplázódhat az adókedvezményük.

Az ehhez szükséges családi adókedvezmény nyomtatványt majd le lehet tölteni a NAV honlapjáról, itt pedig megnézheti, hogy most mennyire jogosult összesen. Ez havonta a nettóban évente 2500 forint pluszt jelent, így négy év elteltével 2020-ra elérhető lesz, amivel a kormány már idén kampányolt: egy gyerek után a mostani 10 ezerről 20 ezer forintra emelkedhet a kedvezmény.

családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány

Családi adózás, adókedvezmény gyermekek után 2018 - adókedvezmény 1-2-3 gyerek után

Családi adókedvezmény 2016 adókártya

2015.11.15. 15:19 itt

Családi adókedvezmény 2016 adókártya kell-e? Nem !

A 2015. szeptember 8-i hatállyal életbe lépő módosítás alapján azonban a kedvezményezett eltartottak és az eltartottak adóazonosító jelének feltüntetése a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében csak 2017. január 1-jétől válik kötelezővé.

Családi adókedvezmény 2016 nyomtatvány

 

adoeloleg-nyilatkozat_letoltes.jpg

A módosítás alapján tehát a családi kedvezmény érvényesítéséhez csak a 2016. adóévről 2017-ben elkészítendő adóbevallásban, valamint a 2017. évben adott adóelőleg nyilatkozatokban kell kötelezően feltüntetni a kedvezményezett eltartott, és az eltartott adóazonosító jelét. Ezt megelőzően adóazonosító jel hiányában továbbra is elegendő a természetes személyazonosító adatok és a lakcím megadása.

Ez volt korábban :Az idei adóévtől a bevallásban csak akkor lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt, ha a gyermeknek van adóazonosító jele. Ha nincs, akkor a szülőnek azt meg kell kérnie. Akkor is, ha közben jövőre e-kártyát vált ki a gyereknek. 

Még egy darabig marad az adóazonosító jel

Az e-kártyáról szóló törvényjavaslatban rá egyébként, hogy mi lesz az eddigi tb- és adóazonosítóval. Azt írják, hogy ugyan az új kártya elektronikusan tartalmazni fogja a TAJ-t és az adóazonosító jelet, azonban az előterjesztésnek nem célja a TAJ-kártya és az adóigazolvány megszüntetése.

Az e-kártya ugyanis mint írtuk, felmenő rendszerben kerül az állampolgárokhoz. Ráadásul több olyan eset is elképzelhető az előterjesztő szerint, amikor a – jellemzően kiskorú – állampolgár társadalombiztosítási jelre való jogosultságát igazolni kell, azonban még nem rendelkezik személyazonosító igazolvánnyal – érvelnek. A családi adókedvezmény kapcsán látjuk már, mire gondoltak. 

Az egyes kártyaleolvasók telepítését, elterjedését követően, valamint az összerendelési nyilvántartás tényleges működését követően lehet megvizsgálni azt, hogy szükséges-e fenntartani a kötelezően biztosítandó TAJ-kártyát és adóigazolványt, vagy ezekre csak szűk rétegnek lesz szükségük – jelentik ki a tervezetben.

Szólj hozzá!

Címkék: családi adókedvezmény 2016 családi adókedvezmény nyomtatvány 2016 Családi adókedvezmény 2016 adószám

A bejegyzés trackback címe:

http://csaladi-adokedvezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr408080296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.